ساختار سیاسی

این صفحه در حال به روز رسانی میباشد

 سابقه تاریخی : این کشور به‌وسیلهٔ« هنری مورتون استانلی» سیاح معروف انگلیسی که در خدمت بلژیک بود در سال 1873 کشف شد و تا 10 ؤوئن سال ۱۹۶۰ تحت استعمار بلژیک قرار داشت. در گذشته این کشور با تجارت برده چپاول شده بود و در ۱۸۸۵ تبدیل به ملک شخصی لئوپولد دوم پادشاه بلژیک گردید. ولی در ۱۹۰۸ بر اثر انزجار بین‌المللی از قساوت رژیم حاکم در «کشور آزاد کنگو» پادشاه مجبور گردید تا این ناحیه را به صورت مستعمره درآورد و به صادرکنندهٔعمده « مواد معدنی» تبدیل کند. نام‏ پاتریس لومومبا، قهرمان ملی‏ کنگو با مبارزات استقلال‌طلبانه‏ این کشور عجین است.اما سال‏های بعد حکومت دمکراتیک‏ کنگو به دست یکی از دیکتاتورترین افراد یعنی‏ موبوتو سسه سوکو افتاد و در زمان حکومت وی تاراج ذخایر معدنی این کشور آغاز شد. در سال ۱۹۹۶ با کودتای یک افسر نظامی به نام‏ لوران کابیلا، موبوتو از کشور گریخت و از آن زمان نام زئیر به جمهوری دموکراتیک کنگو تغییر یافت. پس از سرنگونی موبوتو خط مشی‏ سوسیالیستی و کمونیستی‏ بیشتری در کنگو به کار گرفته‏ شد. از سال

۱۹۹۶ این کشور درگیر جنگ داخلی شد که تا سال ۲۰۰۲ ادامه یافته و منجر به کشته شدن ۴ میلیون نفر و آوارگی ده‌ها میلیون نفر از مردم کنگو به ویژه در مناطق شرقی این کشور شد. در سال ۲۰۰۲ لوران کابیلا در حالی که مشغول‏ مذاکره در دفتر کار خود بود، توسط یک ستوان نظامی از محافظین خود به نام‏ رشیدی‏ کاسریکا ترور شد و پسر وی به نام ژوزف کابیلا از تمام سران شورشی خواست تا از جنگ دست بردارند. هم زمان با این تحول و در پی تلاش‌های چند کشور عمده و سازمان‌های بین‌المللی و منطقه ای سرانجام موافقتنامه دریاچه‌های بزرگ در سال ۲۰۰۳ به امضا رسید و جنگ داخلی پایان یافت. پس از برگزاری رفراندوم قانون اساسی در 18 دسامبر 2005 و تصویت آن با 85 درصد آراء مردم سرانجام در ژوئن ۲۰۰۶ انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور برگزار شد. ژوزف کابیلا رئیس جمهور و ژان پیر بمبا یکی از معاونان وی بیشترین آراء را بدست آوردند و به دور دوم راه یافتند . اما در همان زمان اعلام نتایج دور اول در ۲۱ اوت، کینشازا پایتخت این کشور صحنه جنگ خونین ۳ روزه‌ای میان نظامیان وابسته به دو رقیب در دور دوم شد که با پادرمیانی سازمان ملل، اتحادیهٔاروپا و دیگر بازیگران عمده منطقه‌ای پایان یافت. دور دوم انتخابات در ۲۹ اکتبر ۲۰۰۶ برگزار گردید و با توجه به ائتلاف برخی از احزاب در پارلمان با یکدیگر به نفع کابیلا و رای ۴۴ درصدی او در دور اول انتخابات، وی توانست بر رقیب نیرومند خود چیره گردد و از ماه دسامبر ۲۰۰۶ رسماً به عنوان رئیس جمهور این کشور برگزیده شود که این پیروزی در اکتبر 2011 برای « جوزف کابیلا » تکرار شد. چنانچه اتفاق جدیدی روی ندهد و قانون اساسی تغییر نیابد، دور بعدی انتخابات بدون « جوزف کابیلا » در اکتبر 2016 برگزار خواهد شد.

 انتخابات سراسری که ابتدا قرار بود در 23 دسامبر 2018 برگزار گردد مجددا یک هفته به تعویق افتاد و سر انجام در 31 دسامبر 2018 برگزار شد. در این انتخابات آقای فلیکس تشیسکدی با ائتلافی که با آقای ژوزف کابیلا انجام داد، در این دور از انتخابات به پیروزی رسید و بتدریج مراحل انتقال مسالمت آمیز قدرت در این کشور صورت پذیرفت.

تقسیمات اداری: دارای یک دولت ملی و مرکزی است. هر یک از استان ها خود یک دولت و مجلس استانی با اختیارات قابل توجه دارند. در تغییرات کشوری، تعداد استان ها از 11 استان به 26 استان افزایش یافته است.

رئیس جمهور: آقای فلیکس آنتوان تشیسکدی شیلامبو Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo دوره ریاست جمهوری: 5 ساله و با کسب اکثریت ساده مجموع آراء ( نه نصف بعلاوه یک)، انتخاب می شود.

رئیس مجلس سنا: آقای الکسی تامبوه اموامبا Alexis Thambwe Mwamba 

رئیس مجلس ملی: خانم ژانینه مابوندا Jeanine Mabunde 

نخست وزیر: آقای سیلوستر ایلونگا ایلونکامبا Sylvestre Ilunga Ilunkamba

وزیر خارجه: خانم ماریا تومبا انززا

تعداد وزرای کابینه: 

کلیه اعضای دولت در ج.د.کنگو به تعـداد 66 پست در چنـد رده مقـام و سلسله مراتبی به شرح ذیل قرار دارند: رده اول به عنـوان معـاون نـخست وزیر به تعداد 5 پست، رده دوم به عنـوان وزیـر ارشد- d’Etat Minister ( دارای درجه پایین تر از معاون نخست وزیر و بالاتر از وزیر) به تعداد 10 پست، رده سوم به تعداد 31 پست به عنوان وزیر مسئول، رده چهارم به 3 پست به عنوان وزیر نزد وزیر دیگر- délégués Minister ( دارای درجه پایین تر از وزیر و بالاتر از معاون وزیر) و رده پنجم به تعداد 17 پست با عنوان معاون وزیر. همچنین، 17 % پست های دولتی در اختیار زنان، قرار گرفت.
حزب حاکم:
دبیرکل یا دبیر دائمی هر حزب نقش اصلی در رهبری آن حزب ایفا می کند. دولت فعلی ج.د.گنگو با ائتلاف بین جبهه های سیاسی حاکم بر کشور شامل؛ ائتلاف سیاسی جبهه مشترک برای کنگو (FCC)از طرفداران رئیس جمهور سابق آقای ژوزف کابیلا و جبهه ائتلاف برای تغییر Cap pour le Changement - Cachاز طرفداران رئیس جمهور فعلی آقای تشیسکدی که دارای اکثریت کرسی ها در پارلمان ملی می باشند، تشکیل یافته است. با توجه به شروع به کار دولت پس از اتمام بررسی کامل برنامه آقای نخست وزیر برای هدایت کابینه و اداره کشور توسط پارلمان ملی در 7 سپتامبر 2019 برابر با 16 شهریور 1398، دوره زمانی خدمت دولت و رژیم جدید سیاسی در این کشور در صورت عدم بروز هرگونه اتفاق و موارد غیر قابل پیش بینی به اندکی بیش از 4 سال ( 4 سال و 4ماه) تا پایان دسامبر 2023 آغاز دور آتی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، خواهد بود.
قوه مقننه:
پارلمان ملی: پارلمان در این کشور شامل دو مجلس ملی و سنا است. مجلس ملی دارای 500 نماینده با اکثریت کرسی ها برای طرفداران رئیس جمهور سابق آقای کابیلا با 351 کرسی و تعداد 113 کرسی برای طرفداران آقای تشیسکدی رئیـس جمـهور فـعلی و تـعداد 36 کرسی برای احزاب مخالف و مستقل ها، است. 
مجلس سنا:
از هر یک از 25 استان ج.د.کنگو، 4 سناتور انتخاب می‌شوند و در کنار 26 استان بزرگ کینشازا که به تنهایی دارای 8 سناتور است، به تعداد 108کرسی و با اضافه‌ شدن شخص آقای ژوزف کابیلا رییس جمهور سابق در این دوره به عنوان سناتور مادام العمر، مجموعا به 109سناتور در مجلس سنا افزایش پیدا کرده است. ائتلاف جبهه مشترک برای کنگو - FCC توانست تعداد 91 کرسی از مجموع کرسی های سنا یعنی اکثریت قاطع را در مجلس سنا بدست آورد! 12 کرسی هم به تشکل انتخاباتی ائتلاف مخالفان Lamuka رسید. تشکل انتخاباتی رییس جمهور تشیسکدی ( قله برای تغییرات CACH - Cap pour le Changement) و ائتلاف سیاسی بین اتحاد برای دمکراسی و توسعه اجتماعی رییس جمهور تشیسکدی - UDPS و حزب اتحاد برای ملت کنگویی - UNC رییس دفتر وی آقای ویتال کامره، در مجموع توانستند تنها 4 کرسی سنا را به دست آوردند! تعداد سناتورهای زن از 8 تن در دوره قبل، به 19 تن در این دوره افزایش پیدا کرده است. مطابق قانون اساسی در زمان بروز هر نوع حادثه برای رئیس جمهور و عدم وی در توانایی وظایف، رئیس سنا، باقی مانده زمان تا خاتمه دوره ریاست جمهوری را بر عهده خواهد گرفت.